Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2006 10:10 - За мракобесието
Автор: starlight Категория: Технологии   
Прочетен: 1384 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Този блог никога досега не се е занимавал с политика или нещо различно от астрономия, но безобразието на самозабравили се  интелектуални паразити премина всякакви граници. Ето цялата история описана от Григор Гачев (http://www.gatchev.info/blog):

"Авторски права May 14th, 2006

Хубаво нещо са авторските права. Сериозно.

И аз съм автор (ако и пишман), и искам правата ми да бъдат опазени. И още повече разбирам тези, дето са инвестирали много и много милиони, за да се появи някое красиво произведение. Не се ли пазят правата им така, че да си върнат вложените пари, повече няма да има красиви произведения.

Има обаче случаи, когато “авторите” (а най-често хора, които никога не са сътворили в живота си друго освен гадости, но управляват и притежават права върху нещо сътворено), се увличат до скандалност. До прекрачване на всякакви морални и нравствени норми, и до загуба на човешки облик.

Последният пример за това ми показа един от най-достойните за уважение хора, които някога съм срещал - Виктор. Ето какво писмо е получил той преди няколко дни:

—– 8< -----

от: Viki - viktoria@trud.bg

До: Victor - bezmonitor@gmail.com

БДата: Вторник, 9 май, 2006

Тема: ot trud

Издателска къща "Труд"

Изх. No 9021/09.05.2006

До bezmonitor.com

Уважаеми, господин Виктор Любенов,

Книгоиздателска къща "Труд" ООД е изключителен собственик на правата за електронно разпространение на творчеството на Елин Пелин. На вашия сайт са качени "Ян Бибиян на Луната", "Страшен вълк" и "Цар Шишко".

Правата върху "Приказките" на Ангел Каралийчев също са откупени от издателство "Труд".

КК "Труд" притежава още правата върху преводите на следните произведения, качени на вашия сайт:

a.. Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война от Ярослав Хашек, превод Светомир Иванчев

b.. Баскервилското куче от Артър Конан Дойл, превод Тодор Вълчев

c.. Приключенията на Хъкълбери Фин от Марк Твен, превод Невяна Розева

d.. Повести и разкази от Антон Павлович Чехов, притежаваме правата върху 13 (тринайсет) от публикуваните от вас разкази

e.. Винету от Карл Май, превод Веселин Радков

f.. Пътешествията на Гъливър от Джоната Суифт, превод Теодора и Боян Атанасови

Ползването на тези произведения без писмено разрешение накърнява нашите права и според ЗАПСП се счита за пиратство.

Приемаме, че тяхното публикуване на вашия сайт е грешка. Все пак, за да уредим отношенията си, ви предлагаме да свалите от вашата страница веднага всичко от тези автори.

С уважение:

/Никола Кицевски/

====================

TRUD Publishing House

Viktoria Dimitrova

Project Coordinator

tel./fax: +359 2 987 29 24

www.trud.cc

www.znam.bg

----- 8< -----

Познавам Виктор от близо 15 години, и никога не съм спирал да се възхищавам на тихия му, но ежедневен героизъм - да помага да приобщи незрящите към щастието на здравите, като създаде за тях сайт, от който те да могат да получат в четим за тях вид ценностите на българската и световна литература. Въпреки недъга си (той е напълно незрящ от дете), той създаде сайта bezmonitor.com, събра всички чудесни книти, които се намират там, и го преведе през неизброими трудности и проблеми. Не зная колко хиляди незрящи от България, а и извън нея, са “прогледнали” благодарение на този му безкористен и самоотвержен труд. Поклон, Викторе!

Не желая да дискутирам купищата грешки и идиотщини в това писмо (дали въпросният закон съдържа където и да било термини като “пиратство”, дали не следва да докажат първо претенциите си за собственост върху нечии права с документи, не са ли изтекли вече правата върху произведенията на Джонатан Суифт и повечето други изброени автори, и т.н.,) Но демонстрираните “морал” и “достойнство” не мога, и не желая да преглътна. Подминаваме ли безразлично такива случаи, около нас ще се напълни с явления като изброените тук. Само че в български условия те ще са смешни и приятни колкото писмото по-горе.

Дадох на Виктор някакво предложение какво да им отговори. Но за себе си не смятам да се огранича само с това.

Като начало, смятам отсега нататък да бойкотирам абсолютно всички издания на ИК “Труд”. Такива постъпки заслужават такова отношение. Ако не го получават, ще се удавим в “претенденти” за авторските права на Марк Твен, Суифт, и нищо чудно и Омир. Може да нямам средствата да ги съдя до дупка, но мога да откажа да финансирам с покупките си кампанията им да зазидат прозореца към света на незрящите. И ЩЕ го направя.

Като продължение, бих се опитал да организирам да се преведат под CC-лиценз на български всички тези произведения с изтекли права, към чиито преводи ИК “Труд” има претенции. И не само да се разпространяват свободно през Интернет, но и да се предоставят безплатно за отпечатване на който пожелае. Крайно време е поборниците за “авторски права”, които не се вълнуват от морал и нравственост, да научат, че действията могат да имат и противодействия. Не само морални и нравствени, но и напълно легални и законни, за техен ужас.

И бих призовал всеки с ум и съвест да направи същото.

Друг подобен случай на “вживяване” в безскрупулност и агресивност е миналата с голям шум кампания на НСБОП срещу “пиратите” на филми и музика. Въпросите защо се действа срещу потребителите, когато отговорността, ако изобщо следва да се търси такава, е на разпространителите, останаха без отговор. Коментарите дори на главния прокурор за неправилността на тези действия - също.

НСБОП “АД” не искам да ги коментирам. Всички знаем, че напоследък те са се превърнали във фирма за услуги, маскирана като държавна служба. Плащаш си - подгонват конкурента ти, или когото ти е нужно. Не си плащаш - може да опищиш света за углавни престъпления, никой няма да си мръдне пръста. Ако престъпникът им плати нещичко, ще подгонят теб. А ние търпим това, и чрез данъците си плащаме заплатите им.

Имах предвид обаче друго. Още на следващия ден всички подозираха възможните поръчители на тази акция - собствениците на двата мултиплекса “Sofia Mall”, с общо 18 киносалона. Единият - открит няколко дни след акцията, другият - очакващ откриване. Защото именно тези хора имаха полза от именно и точно такава акция - която да не хаби излишни средства за сражаване с жилавите разпространители, но да наплашва потребителите, и така да ги измества от домашните компютри към новичките киносалони. И медиите, уви, надигнаха гласа си точно по начина, който им вършеше най-добра работа… Но подозренията са си само подозрения.

Вече се дочуват най-различни подробности около нещата. Кой точно платил, как точно платил, кой посредничил, откъде минали нещата… Но все още не са достатъчно ясно и категорично казани. Чакам обаче да бъдат.

Успее ли някой да изнесе факти за това кой е поръчал безславното сплашване на хора, и дървената полицейщина срещу тях, ще взема мерки за бойкота му. Ако това е Интернет провайдер, ще направя необходимото всичките му кирливи ризи да бъдат изнесени на бял свят, и всичките му потребители, сегашни и потенциални, да получат по-добри предложения от конкурентите му.

Ако пък се окаже, че това наистина са спряганите собственици на Sofia Mall, както и засега се чува, аз официално ще призова всеки един филмоман, без никакво изключение, да не стъпва за нищо на света в техните кина. Докато не ги продадат, и не се махнат. И периодично ще гледам да изнасям данни за бойкота им, и за спадащите им приходи, за да не могат и да ги продадат добре.

И за да е като червена лампичка в ума на всеки, решил да си пълни гушата чрез тормозене на околните - вместо пълна гуша ще получи обединен, законен и разоряващ отпор. Че опитът да го прави означава да си съсипе бизнеса сигурно и качествено. Без значение дали е издателска къща, или верига киносалони.

Дали това ще стане? Зависи единствено и само от нас. Затова и ви моля - разпространявайте този призив навсякъде, където се досетите. Навсякъде, където хората ще го прочетат, ще се възмутят, и ще се включат в него. Прибавяйте свои инициативи, стига да са разумни и легални. Организирайте и движете нещата.

Нека заедно да научим боклуците, че мястото им е на бунището. А хората - че къщата им ще е чиста единствено и само ако лично хванат метлата и си дадат труда да я пометат."


По делата им ще ги познаете. А техните дела са мерзост.




Тагове:   мракобесието,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - Заинтригува ме
15.05.2006 11:08
Момчето, което е направило сайта, наистина е герой.
Колкото до ИК Труд, можеха да си направят труда малко да проучат за какво иде реч, а не да се пънкат веднага с авторските права.
цитирай
2. idiot - отвратен съм
15.05.2006 13:45
от ИК Труд. М др от години знам за сайта bezmonitor.com и тихо се възхищавах на себеотрицанието на този човек без да го познавам сега с истинско удоволствие се включвам в бойкота срещу ИК Труд и ще се постарая по всякакъв начин да запозная всички мои познати и колеги със случката

м др от чисто законова гледна точка (а и за тези, които нямат намерение да се поровят) прилагам един от коментарите в блога на Гриша

CliffBurton Says:

May 15th, 2006 at 11:16 am
От мен малко цитати от закона за авторското право:

Глава пета
СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ
Допустимост на свободното използване
Свободно използване без заплащане на възнаграждение
Чл. 24. (Изм., ДВ, бр. 77 от 2002 г.)
(1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

Глава шеста
ВРЕМЕТРАЕНЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Общо правило
Чл. 27. (1) (Изм., ДВ, бр. 28 от 2000 г.) Авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт.

Какво знаем за авторите, за които труд твърдят, че им държат правата:

Артър Конан Дойл (1859 - 1930)
Марк Твен (1835 - 1910)
Антон Павлович Чехов (1860 - 1904)
Джонатан Суифт (1667 - 1745)
Карл Май (1842 - 1912)

Ангел Каралийчев (1902 - 1972)
Елин Пелин (1877 - 1949)

Т.е. според глава пета, чл. 23, ал. (1), 10. Виктор не нарушава ЗАПСП, нещо повече, според глава шеста, чл. 27 (1) авторските права на чуждите автори, споменати от издателска къща труд не се закрилят според ЗАПСП, защото от смъртта им са изминали повече от 70 години.

Е, аз няма да се включа към бойкота, предпочитам да сканирам и да пращам на Виктор някои техни книги

--- край на цитата ---
аз ще се включа в бойкота
цитирай
3. dinka - За бойкота...
15.05.2006 15:37
Благодаря ви starlight и idiot за информацията.
Макар да прекарвам средно по 12 часа в денонощието в мрежата - никога не бях попадала на този сайт. И това, с което мога да помогна е да го включа в работния си процес. Никога не съм се хвалила и нямах намерения да говоря за това, но имам щастието да разполагам с голяма аудитория, на която ще предам написаното. Дано поне още 20 души се включат в това, което започнахте вие и това, с което се бори Виктор.
Инициативата е повече от благородна...
Пишете ме и мен!
цитирай
4. анонимен - Всъщност
15.05.2006 16:02
Динка, не съм я започнал аз. Аз разбрах от блога на Григор Гачев, но напълно споделям написаното от него, даже съм много по-краен към такива същества, чието съществуване скверни Вселената.
цитирай
5. dinka - Ние...
15.05.2006 16:42
Ние едва ли ще оправим неправдите в дома си, в родината, на планетата или във Вселената, но можем да опитаме да сме една идея по-добри...
Ще се опитам да направя каквото ми е по силите...
С най-добри чувства :)
цитирай
6. анонимен - Да!
19.05.2006 16:18
С две ръце съм ЗА инициативата.
Тъкмо пуснах мейл на трудоваците.
Нека всеки го направи.
цитирай
7. don - лелей..
19.05.2006 16:20
В горния постинг не можах да се логна. Получи се баси безименната подкрепа.
Я да се поправя преди Динка да е започнала да громи анонимниците :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starlight
Категория: Технологии
Прочетен: 938002
Постинги: 227
Коментари: 2546
Гласове: 1325
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031